Žáci oboru Kuchař-číšník konec podzimu a začátek zimy prožili tradicemi, které jsou spjaty s tímto krásným obdobím roku.
Nejprve vyzkoušeli pod vedením učitelů odborných předmětů a učitelů odborného výcviku pravou domácí zabíjačku. Při této činnosti získali cenné zkušenosti s bouráním masa, výrobou jitrnic, prejtu, tlačenky či domácí paštiky.
Posléze celá škola provoněla vánoční atmosférou, když při Vánoční soutěži žáci připravovali perníčky a cukroví. Tyto výrobky pak hodnotila nejen odborná, ale i laická porota. Pokud by to bylo možné, jistě by zvítězily všechny výrobky, neboť žáci si sami připravili návody, zajistili si suroviny a následně své nápady realizovali. Za jejich přípravu a snahu by tedy patřilo vítězství všem.
Laická veřejnost hlasovala nejvíce pro perníkovou chaloupku Oldřišky Brdičkové, žákyně druhého ročníku. V soutěži o nejchutnější punč se odborná porota nemohla shodnout, který je nejlepší, a tak udělila cenu všem třem ročníkům oboru Kuchař-číšník.
Děkujeme žákům i kolegům, kteří se akcí zúčastnili a čtenářům na našich webových stránkách školy přinášíme recepty na vánoční punče, www.gymsosrym.cz. Všem přejeme provoněný rok 2018. Za zúčastněné pedagogy Mgr. Martina Ujfaluši
Vánoční punč 1 Kč
- uvaříme ovocný čaj + celá skořice, hřebíček, badyán
- z cukru uděláme karamel, zalijeme procezeným čajem
- přidáme jahodový džus, ochutíme cukrem a citronovou šťávou.
- společně prohřejeme a podáváme s gumovými medvídky
Vánoční punč 3 Kč
2 l pomerančového džusu + šťáva ze 3 pomerančů
6 pytlíků čaje jablko se skořicí
3 sáčky koření na punč
100 g cukru krystal
Ovoce dle chuti
- džus nalijeme do připravené nádoby, přivedeme k varu
- mezi tím připravíme karamel, který zalijeme studenou vodou a necháme odvařit
- do malého kastrolku dáme vodu a přivedeme k varu
- do vroucí vody dáme sáčky čaje a koření - 10-15 min. vaříme
- do džusu vymačkáme šťávu z pomerančů, vmícháme karamel a uvařený čaj s kořením.
Podáváme ve sklenici s ovocem.